SSPICE IT! - εκπαιδευτικό πρόγραμμα - GR
Indice degli argomenti
-
Ένα πρόγραμμα κατάρτισης που προσαρμόζεται στις ανάγκες σας!
Γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε και ο τρόπος παραγωγής τους έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο κλάδος της εστίασης έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, από τα απόβλητα τροφίμων έως την κατανάλωση ενέργειας, από τα πλαστικά μιας χρήσης έως τη χρήση νερού. Συνεπώς, τα εστιατόρια έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της συμπεριφοράς των καταναλωτών και στον περιορισμό των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον- επιπλέον, αν τα εστιατόρια επικοινωνούν τις πράσινες πρωτοβουλίες τους, οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να μάθουν από αυτές και να υιοθετήσουν παρόμοιες συμπεριφορές στην καθημερινή τους ζωή. Με την πάροδο του χρόνου, οι βιώσιμες πρακτικές θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο και να γίνουν αυθόρμητη επιλογή για όλους.
Δεν είναι εύκολη πρόκληση, αλλά καθώς η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα αυξάνεται, όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ο καθένας από εμάς, στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση του τρόπου που τρώμε!
Ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το έργο SSPICE IT! ανέπτυξε ένα πρόγραμμα κατάρτισης που απευθύνεται σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της εστίασης. Το πρόγραμμα κατάρτισης χωρίζεται σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες: βιωσιμότητα στον τομέα των τροφίμων, επιχειρηματικές δεξιότητες και ψηφιακές και εγκάρσιες δεξιότητες. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους σπουδαστές να αποκτήσουν τις πράσινες, ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα SSPICE IT! έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές σας ανάγκες. Η πρώτη προσέγγιση είναι η διδασκαλία του πλήρους εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο χωρίζεται σε επτά ενότητες που καλύπτουν ολόκληρο το αντικείμενο και καταλήγουν σε μια τελική άσκηση για τους σπουδαστές. Η δεύτερη προσέγγιση σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο υποκεφάλαιο που επιθυμείτε να διδάξετε, με τη μορφή μεμονωμένων μαθημάτων διάρκειας 3 έως 5 ωρών.
Το πλήρες πρόγραμμα κατάρτισης αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:
- Το "Εγχειρίδιο του φοιτητή", ένα εγχειρίδιο για τους φοιτητές που χωρίζεται σε επτά ενότητες. Είναι σχεδιασμένο για αυτόνομη χρήση από τους φοιτητές.
- Το "Εγχειρίδιο του δασκάλου", ένα εγχειρίδιο για τους δασκάλους που προσφέρει προτάσεις για το πώς να προσαρμόσουν το περιεχόμενο του "Εγχειριδίου του μαθητή" για δια ζώσης μαθήματα.
- Η εφαρμογή SSPICE IT!, η οποία επιτρέπει στους μαθητές να αξιολογούν τις δεξιότητές τους με έναν ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο.
- Η Τελική Άσκηση, η οποία παρέχει μια σειρά δραστηριοτήτων για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των σπουδαστών και χρησιμεύει ως οδηγός για το πρόγραμμα κατάρτισης.
Τα υποκεφάλαια (που αναφέρονται ως "υποενότητες" σε αυτή την εκπαίδευση) είναι μεμονωμένα μαθήματα που προέρχονται από το "Εγχειρίδιο μαθητή". Υπάρχουν συνολικά 24 υποενότητες. Αυτά τα έτοιμα προς χρήση μαθήματα, διάρκειας 3 έως 5 ωρών, έχουν σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διδάξουν μόνο συγκεκριμένο περιεχόμενο από την εκπαίδευση SSPICE IT! Δεδομένου ότι προέρχονται από το "Εγχειρίδιο Μαθητή", οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να βασιστούν στο "Εγχειρίδιο Δασκάλου" για να διευκολύνουν την εφαρμογή τους στην τάξη.
-
Σε αυτή την εκπαίδευση, τα διάφορα κεφάλαια αναφέρονται ως "ενότητες". Συνολικά, υπάρχουν επτά ενότητες σε αυτό το πρόγραμμα, οι οποίες κατανέμονται στους τρεις υποτομείς αναφοράς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ας δούμε γρήγορα τις διάφορες ενότητες:
- Ενότητα 1: Σχέσεις μεταξύ τροφίμων, ανθρώπων και περιβάλλοντος. Σε αυτή την ενότητα, οι μαθητές σας θα λάβουν μια εισαγωγή στα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπό της στο σύστημα τροφίμων.
- Ενότητα 2: Πώς να εφαρμόσει κανείς κυκλικές πρακτικές στην επιχείρησή του. Σε αυτή την ενότητα, οι μαθητές σας θα μάθουν για την κυκλική οικονομία και τους διάφορους τρόπους εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή τους εργασία.
- Ενότητα 3: Πώς να δημιουργήσετε μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτή η ενότητα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη πτυχή της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή στις βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι μαθητές σας θα μάθουν πώς να επιλέγουν με σύνεση τους προμηθευτές τους για να επιλέγουν κοινωνικά δίκαια και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
- Ενότητα 4: Έρευνα για καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές: Ενίσχυση δεξιοτήτων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων. Οι βιώσιμες πρακτικές βρίσκονται συχνά στο προσκήνιο της τεχνολογίας και είναι σημαντικό να είστε σε θέση να διεξάγετε τις δικές σας έρευνες για να ανακαλύψετε τις καλύτερες βιώσιμες πρακτικές. Επιπλέον, η συνεργασία αποτελεί κρίσιμη πτυχή κάθε επιτυχημένης επιχείρησης. Ευτυχώς, αυτό ακριβώς θα διδάξει στους μαθητές σας αυτή η ενότητα!
- Ενότητα 5: Αναστοχασμός σχετικά με τους βιώσιμους μακροπρόθεσμους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς στόχους και δράσεις τους και υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς για τη συμβολή στις προσπάθειες βιωσιμότητας. Μέσω αυτού του κεφαλαίου, οι μαθητές σας θα μάθουν πώς να ορίζουν μια βιώσιμη ιδέα επιχειρηματικού μοντέλου που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του πληθυσμού και είναι κατάλληλη για τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς.
- Ενότητα 6: Πώς να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Αφού μάθουν πώς να καθορίζουν την ιδέα του επιχειρηματικού τους μοντέλου, σε αυτό το κεφάλαιο, οι μαθητές σας θα μάθουν πώς να εφαρμόζουν βιώσιμες καλές πρακτικές στην επιχείρησή τους, καθώς και τεχνικές διαχείρισης προσαρμοσμένες στους ηθικούς τους στόχους.
- Ενότητα 7: Οικονομική ανθεκτικότητα και προσαρμογή στον τομέα των τροφίμων. Σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο, θα παρουσιάσουμε τις βασικές συνταγές για τη δημιουργία μιας ισχυρής και ανθεκτικής επιχείρησης, ικανής να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.
-
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
-
Για να προετοιμάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές σας για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, έχουμε σχεδιάσει έναν οδηγό για όλη την εκπαίδευση: να μάθετε πώς να αναπτύσσετε το επιχειρηματικό μοντέλο μιας βιώσιμης και ηθικής εταιρείας στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της προτεινόμενης τελικής άσκησης της κατάρτισης SSPICE IT!
Προκειμένου να προετοιμάσετε τους μαθητές σας για αυτή την τελική άσκηση, στο τέλος κάθε ενότητας του παρόντος εγχειριδίου θα βρείτε μια "τελική εργασία", την οποία θα πρέπει να ολοκληρώσουν οι μαθητές σας ατομικά ή σε ομάδες, διδάσκοντάς τους μια πτυχή της διοίκησης επιχειρήσεων (μελέτη του ανταγωνισμού, κατάρτιση προϋπολογισμού, φαντασία καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, κ.λπ.). Συνιστάται έντονα να ζητήσετε από τους μαθητές σας να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες τελικές εργασίες, καθώς αυτό θα διευκολύνει την προετοιμασία τους για τις τελικές εξετάσεις.
Οι τελικές εξετάσεις για την κατάρτιση SSPICE IT! θα απαιτήσουν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν, σε ομάδες, το επιχειρηματικό μοντέλο μιας φανταστικής βιώσιμης εταιρείας. Αυτή η παρουσίαση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από μια υποστήριξη τύπου "Powerpoint", θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρότυπο που θα τους δοθεί εκ των προτέρων. Πράγματι, για κάθε μία από τις διαφορετικές ενότητες αυτής της κατάρτισης, τους ζητάμε να δημιουργήσουν μία έως δύο "διαφάνειες" που θα παρουσιάζουν το φανταστικό επιχειρηματικό τους μοντέλο από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Για παράδειγμα, για την Ενότητα 1 ("Σχέσεις μεταξύ τροφίμων, ανθρώπων και περιβάλλοντος"), οι δύο διαφάνειες που θα ζητηθούν είναι οι εξής: "Δημιουργήστε έναν "βιώσιμο χάρτη" των βιώσιμων φορέων στην περιοχή σας" και "Πραγματοποιήστε μια ανάλυση SWOT της φανταστικής σας επιχείρησης". Θα παρατηρήσετε ότι πρόκειται για την ίδια άσκηση με την τελική εργασία που προτείνεται στο τέλος της Ενότητας 1!
-
Risorsa
-
Risorsa
-
-
Μετά τη δοκιμή της πρώτης εκδοχής της κατάρτισης σε πέντε κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για ένα ολόκληρο εξάμηνο, ένα από τα κύρια στοιχεία της ανατροφοδότησης από τους εκπαιδευτικούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ήταν ότι η κατάρτιση θα ωφελούσε αν ήταν πιο σπονδυλωτή. Πράγματι, δεδομένου ότι τα προγράμματα διδασκαλίας σε ορισμένα κέντρα ΕΕΚ στερούνται ευελιξίας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μεγάλων τμημάτων ενός νέου προγράμματος κατάρτισης στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών, πολλοί εκπαιδευτικοί ζήτησαν να δημιουργήσουμε μικρότερες ενότητες που θα ήταν ευκολότερο να ενσωματωθούν στα καθημερινά τους μαθήματα. Ακολουθώντας τη συμβουλή τους, χωρίσαμε την αρχική κατάρτιση σε 24 υποενότητες. Αυτές οι υποενότητες καλύπτουν το ίδιο περιεχόμενο με την κύρια κατάρτιση, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αυτόνομες ενότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδυάσαμε περιεχόμενο από διάφορες ενότητες για να δημιουργήσουμε πιο συνεκτικές διδακτικές ενότητες.
Το περιεχόμενο αυτών των υποενοτήτων έχει ληφθεί από το Εγχειρίδιο Μαθητή. Κάθε υποενότητα προέρχεται από μία ή περισσότερες κύριες ενότητες του παρόντος εγχειριδίου. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε σε ποιες ενότητες του Εγχειριδίου Μαθητή ή του Εγχειριδίου Δασκάλου να ανατρέξετε αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.
Πίνακας υπομονάδων
ΑΡΙΘΜΌΣ ΥΠΟΜΟΝΆΔΑΣ
ΟΝΟΜΑ
ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΜΑΘΗΤΉ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΕΣ ΕΝΌΤΗΤΕΣ
#1
Ο άνθρωπος και το περιβάλλον
Ενότητα 1
#2
Η πολυπλοκότητα του συστήματος τροφίμων
Ενότητα 1
#3
Δικαιώματα διατροφής
Ενότητα 1
#4
Διερεύνηση των διασταυρώσεων των τροφίμων και του περιβάλλοντος
Ενότητα 1
#5
Η βιώσιμη διατροφή
Ενότητα 1
#6
Λιγότερο ενεργοβόρες διαδικασίες μαγειρέματος
Ενότητα 2
#7
Διαχείριση αποβλήτων τροφίμων και χρήση τεχνικού φύλλου συνταγών
Ενότητα 2
#8
Μείωση της συσκευασίας
Ενότητα 2
#9
Αξιολόγηση κύκλου ζωής
Ενότητα 2
#10
Βιώσιμες τεχνολογίες στην κουζίνα
Ενότητα 2
#11
Η επιλογή βιώσιμων συστημάτων παραγωγής
Ενότητα 3
#12
Πώς να μετρήσετε τον αντίκτυπο των τροφίμων σας στο κλίμα
Ενότητα 3
#13
Χτίζοντας ένα δίκτυο με τοπικούς παραγωγούς
Ενότητα 3
#14
Εισαγωγή στα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα
Ενότητες 5 & 6
#15
Πώς να σχεδιάσετε ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο
Ενότητα 5
#16
Η νοοτροπία του επιχειρηματία βιώσιμων τροφίμων
Ενότητα 5
#17
Έρευνα για καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές
Ενότητα 4
#18
Συνεργασία στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης
Ενότητα 4
#19
Ιεράρχηση και οργάνωση
Ενότητες 4 & 6
#20
Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών
Ενότητες 4 & 6
#21
Βασικά στοιχεία οικονομικής ανθεκτικότητας
Ενότητα 7
#22
Κίνδυνος και προσαρμογή
Ενότητα 7
#23
Στρατηγικές για βιώσιμη ανθεκτικότητα
Ενότητα 7
#24
Χρήση ενός Οικονομικού Φύλλου
Ενότητα 7
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-
Risorsa
-