Indice degli argomenti

  • Programul de formare SSPICE IT! privind durabilitatea!

    Știm că alimentele pe care le consumăm și modul în care le producem au un impact asupra mediului. În plus, se știe că industria restaurantelor are un impact semnificativ asupra mediului, de la deșeurile alimentare la consumul de energie, de la plasticul de unică folosință la consumul de apă. Prin urmare, restaurantele au un rol-cheie de jucat în remodelarea comportamentului consumatorilor și în atenuarea impactului lor asupra mediului; în plus, dacă restaurantele comunică inițiativele lor ecologice, este mai probabil ca consumatorii să învețe de la ele și să adopte comportamente similare în viața lor de zi cu zi. În timp, practicile durabile ar putea avea un efect de antrenare și ar putea deveni o alegere spontană pentru toată lumea.

    Nu este o provocare ușoară, dar pe măsură ce conștientizarea globală a durabilității crește, tot mai multe inițiative continuă să fie dezvoltate în toate regiunile lumii. Fiecare dintre noi, de fapt, poate contribui la remodelarea modului în care mâncăm!

    Tocmai pentru a răspunde acestor provocări, proiectul SSPICE IT! a dezvoltat un program de formare destinat centrelor de formare profesională din sectorul de catering. Programul de formare este împărțit în jurul a trei teme principale: durabilitatea în sectorul alimentar, competențele antreprenoriale și competențele digitale și transversale. Scopul său este de a ajuta elevii să dobândească competențele ecologice, digitale și transversale necesare pentru a face față provocărilor de mâine!

    Programul de formare SSPICE IT! a fost conceput pentru a fi utilizat în două moduri diferite, în funcție de nevoile tale educaționale. Primul mod constă în predarea programului complet de formare, care este împărțit în șapte module ce acoperă întreaga tematică și se încheie cu un exercițiu final destinat elevilor. Al doilea mod permite alegerea unui subcapitol specific pe care dorești să-l predai, sub forma unor lecții individuale cu o durată cuprinsă între 3 și 5 ore.

    Programul complet de formare este alcătuit din următoarele componente:

    • „Manualul elevului”, un ghid pentru elevi împărțit în șapte module. Este conceput pentru a fi utilizat în mod autonom de către elevi.
    • „Manualul profesorului”, un ghid pentru profesori care oferă sugestii privind adaptarea conținutului din „Manualul elevului” pentru lecțiile desfășurate cu prezență fizică.
    • Aplicația SSPICE IT!, care le permite elevilor să-și evalueze competențele dobândite într-un mod interactiv și atractiv.
    • Exercițiul final, care propune o serie de activități pentru evaluarea competențelor elevilor și servește drept fir conducător al programului de formare.

    Subcapitolele (denumite „sub-module” în cadrul acestui program de formare) sunt lecții individuale extrase din „Manualul elevului”. În total, există 24 de sub-module. Aceste lecții gata de utilizat, cu o durată de 3 până la 5 ore, sunt concepute pentru profesorii care doresc să predea doar anumite conținuturi din programul de formare SSPICE IT!. Deoarece provin din „Manualul elevului”, profesorii se pot baza și pe „Manualul profesorului” pentru a facilita implementarea lor în sala de clasă.

  • Manualul studentului

    În cadrul acestui program de instruire, diferitele capitole sunt denumite „module”. În total, acest program cuprinde șapte module, distribuite în cele trei subdomenii menționate anterior. Să trecem rapid în revistă aceste module:

    • Modulul 1: Relațiile dintre alimente, oameni și mediu. În acest modul, studenții dumneavoastră vor primi o introducere în principalele probleme legate de schimbările climatice și impactul acestora asupra sistemului alimentar.
    • Modul 2:  Cum să implementăm practici circulare într-o afacere. În acest modul, studenții vor învăța despre economia circulară și diverse modalități de a integra practici sustenabile în activitatea lor zilnică.
    • Modulul 3: Cum să creați un lanț de aprovizionare sustenabil. Acest modul se concentrează pe un aspect specific al economiei circulare, și anume lanțurile de aprovizionare sustenabile. Elevii dumneavoastra vor învăța cum să-și aleagă furnizorii cu înțelepciune pentru a selecta produse echitabile din punct de vedere social și ecologice.
    • Modulul 4: Cercetarea practicilor inovatoare și sustenabile: abilitarea competențelor și abordări eficiente. Practicile sustenabile sunt adesea în avangarda tehnologiei, iar abilitatea de a realiza propriile cercetări pentru a identifica cele mai bune soluții sustenabile este esențială. În plus, colaborarea reprezintă un element-cheie pentru succesul oricărei afaceri. Din fericire, exact aceste aspecte vor fi abordate în acest modul, oferindu-le studenților dumneavoastră cunoștințele și competențele necesare!
    • Modulul 5: Reflectați asupra obiectivelor și acțiunilor sociale, culturale și economice sustenabile pe termen lung și adoptați un comportament responsabil pentru a contribui la eforturile de sustenabilitate. Prin acest capitol, studenții dumneavoastră vor învăța cum să definească o idee de model de afacere sustenabilă, care să țină cont de nevoile populației și să fie adaptată condițiilor economice de pe piață.
    • Modulul 6: Cum să stabiliți un model de afaceri sustenabil. După ce vor învăța cum să definească ideea modelului de afacere, în acest capitol, studenții dumneavoastră vor descoperi cum să implementeze bune practici sustenabile în afacerea lor, precum și tehnici de management adaptate obiectivelor lor etice.
    • Modulul 7: Reziliența economică și adaptarea în sectorul alimentar. În acest capitol final, vom prezenta principalele „rețete” pentru crearea unei afaceri solide și reziliente, capabile să se adapteze la condițiile economice în continuă schimbare.

  • Manualul profesorului

  • Exercițiul final

    Pentru a vă pregăti cât mai bine studenții pentru antreprenoriatul sustenabil, am conceput o linie directoare care traversează întregul program de instruire: Învățarea modului de dezvoltare a modelului de afacere pentru o companie sustenabilă și etică în sectorul alimentar și de catering. Acesta va fi subiectul exercițiului final propus în cadrul trainingului SSPICE IT!.

    Pentru a vă pregăti studenții pentru acest exercițiu final, la sfârșitul fiecărui modul al acestui manual veți găsi o „sarcină finală”, care trebuie îndeplinită individual sau în grup de către studenții dumneavoastra, învățându-i un aspect al managementului afacerii (studiul concurenței, bugetarea, imaginarea de produse sau servicii inovatoare etc.). Este foarte recomandat ca studenții să finalizeze cât mai multe sarcini finale posibil, deoarece le va facilita pregătirea pentru examenul final.

    Examenul final pentru programul de instruire SSPICE IT! le va cere să pregătească și să prezinte, în grup, modelul de afaceri al unei companii sustenabile fictive . Această prezentare, care trebuie să fie însoțită de un suport de tip „Powerpoint”, ar trebui să urmeze un șablon care le-a fost oferit în prealabil. Într-adevăr, pentru fiecare dintre diferitele module din această instruire, le cerem să producă unul sau două „slide-uri” care să prezinte modelul lor de afaceri fictiv dintr-o anumită perspectivă. De exemplu, pentru Modulul 1 (" Relații între hrană, oameni și mediu "), cele două slide-uri solicitate vor fi: „ Creați o „hartă sustenabilă” a actorilor sustenabili din regiunea dvs. ” și „ Efectuați o analiză SWOT a afacerii dumneavoastră fictive. ” Veți observa că acesta este același exercițiu propus și ca sarcină finală la sfârșitul Modulului 1!


  • Cele 24 de submodule

    După testarea primei versiuni a instruirii la cinci centre VET pe parcursul unui semestru întreg, una dintre principalele elemente de feedback din partea profesorilor VET a fost că formarea ar beneficia de a fi mai modulară. Într-adevăr, din moment ce programele de predare din unele centre VET nu sunt flexibile – ceea ce face dificilă implementarea unor secțiuni mari ale unui nou program de formare în curriculumul existent – mulți profesori au cerut să creăm module mai mici care ar fi mai ușor de încorporat în lecțiile lor de zi cu zi. Urmând sfaturile lor, am împărțit antrenamentul inițial în 24 de submodule. Aceste submodule acoperă același conținut ca și formarea principală, dar pot funcționa și ca unități independente. În unele cazuri, am combinat conținut din diverse module pentru a crea unități de predare mai coerente.

    Conținutul acestor sub-module a fost preluat din Manualul elevului. Fiecare sub-modul își are originea într-unul sau mai multe module principale din acest manual.

    Tabelul următor te va ajuta să identifici modulele din Manualul elevului sau din Manualul profesorului la care trebuie să faci referire dacă ai nevoie de informații suplimentare.

    Tabelul de submodule

    NUMAR SUBMODUL

    NAME

    MODULELE CORESPONDENTE DIN MANUALUL ELEVULUI ȘI MANUALUL PROFESORULUI

    #1

    Oamenii și Mediul inconjurător

    Modul 1

    #2

    Complexitatea sistemului alimentar

    Modul 1

    #3

    Drepturile alimentare

    Modul 1

    #4

    Investigarea intersecțiilor dintre alimente și mediul inconjurator

    Modul 1

    #5

    Dieta sustenabilă

    Modul 1

    #6

    Procese de gătit mai puțin consumatoare de energie

    Modul 2

    #7

    Gestionarea deșeurilor alimentare și utilizarea unei fișe tehnice de rețetă

    Modul 2

    #8

    Reducerea ambalajului

    Modul 2

    #9

    Evaluarea ciclului de viață

    Modul 2

    #10

    Tehnologii sustenabile în bucătărie

    Modul 2

    #11

    Selectarea sistemelor de producție sustenabile

    Modul 3

    #12

    Cum să măsurați impactul climatic al alimentelor dvs

    Modul 3

    #13

    Construirea unei rețele cu producătorii locali

    Modul 3

    #14

    Introducere în modelele de afaceri sustenabile

    Module 5 & 6

    #15

    Cum să planificați un model de afaceri sustenabil pe termen lung

    Modul 5

    #16

    Mentalitatea antreprenorului alimentar sustenabil

    Modul 5

    #17

    Cercetarea practicilor inovatoare și sustenabile

    Modul 4

    #18

    Colaborare in sectorul alimentar si catering

    Modul 4

    #19

    Prioritizarea și organizarea

    Module 4 & 6

    #20

    Utilizarea tehnologiilor digitale

    Module 4 & 6

    #21

    Fundamentele rezilienței economice

    Modul 7

    #22

    Risc și adaptare

    Modul 7

    #23

    Strategii pentru reziliență sustenabilă

    Modul 7

    #24

    Utilizarea unei fișe financiare

    Modul 7